Pages

Subscribe:

26 Şubat 2012 Pazar

CopyTrans Manager ile Kolayca Şarkı ve Uygulama Transferi

Bildiğiniz gibi iOS 5 ile birlikte iOS tabanlı cihazların (iPhone, iPad ve iPod Touch) iTunes’a olan bağımlılığı epey azaldı. Fakat ülkemizde iTunes Music Store açık olmadığı için, özellikle bilgisayardan şarkı transferi için iTunes şart oluyor. Tabii bir de bunun üstüne Apple’ın aynı anda sadece bir iTunes kullanım zorunluluğu eklenince, ülkemizdeki kullanıcılar için çok sıkıntı oluyor.
Çünkü akşam evdeki bilgisayarımızla şarkı transferi (sync) yapıp, gündüz de işyerimizdeki bilgisayarımızdan iTunes ile şarkı transferini rahatça yapamıyoruz. Aynı anda birden fazla iTunes ARŞİV’i (LIBRARY) ile eşzamanlama yapmaya çalıştığımızda, bir önceki iTunes ile bilgisayarımızdan transfer ettiğimiz şarkılar ve zil sesleri siliniyor. (iTunes senkronizasyon mantığı ile çalıştığı için de aslında bu kaçınılmaz bir durum.)

Fakat iTunes’un bu tip eksikliğini gideren, yani senkronizasyon yapmadan direkt cihaza kopyalama yapan ve aşağıda kısaca tanıtmaya çalıştığımız CopyTrans Manager gibi programlar da mevcut. CopyTrans Manager, aslında daha önce tanıttığımız CopyTrans 4‘un tam tersini yapıyor, yani bilgisayarımızdan cihazımıza kolayca medya transferine imkan sağlıyor. (CopyTrans 4 ise iTunes’un izin vermediği, cihazımızdan bilgisayarımıza şarkı transferine imkan veriyor.)
Yani kısaca CopyTrans Manager, iTunes ile transfer edebildiğimiz her şeyi, senkronizasyon yapmadan sürükle bırak mantığı ile yükleme imkanı veriyor. Hem de yeni gelen özelliği sayesinde, sürükle bırak ile uygulamaları da transfer etme imkanı veriyor.
CopyTrans Manager ile cihazımıza iTunes ile transfer ettiğimiz her dosyayı transfer edebiliyoruz.
Programın kullanımı da oldukça kolay sayılır. Öncelikle bu adresten, kurulum yapmaya gerek kalmadan bir tıkla çalışan CopyTrans Manager programını ücretsiz olarak indiriyoruz. (Zip dosyası içindeki CopyTransManager.exe, bu yüzden program sadece Windows’ta çalışıyor.) Kurulum gerekmediği için de herhangi bir bilgisayarda programı kullanmak çok kolay oluyor.
CopyTransManager.exe’yi çalıştırdıktan sonra da cihazımızı, yine USB kablosuyla bilgisayar bağlıyoruz. Program, cihazımıza bağlanmak için iTunes’a ihtiyaç duymuyor ama iTunes kurulumu ile gelen sürücülere (driver) ihtiyaç duyuyor. (Bu yüzden CopyTransManager.exe’nin kullanılacağı bilgisayarda iTunes’un kurulu olması gerekiyor, fakat kullanırken iTunes’un açık olmasına gerek yok.)
Şarkı Transferi ve Düzenleme
Program cihazımızdaki medya dosyalarını yukarıdaki örnek ekran görüntüsünde olduğu gibi görüntüledikten sonra da istediğimiz gibi düzenleme yapabiliyoruz. Örneğin yeni “Çalma Listesi” (PlayList) yaratabiliyoruz ya da silebiliyoruz, mevcut şarkıları bu yeni yarattığımız çalma listelerinin içine taşayabiliyoruz. Ya da mevcut şarkıları silebiliyoruz ya da bilgisayarımızdan sürükle bırak yöntemi ile yeni şarkı transfer edebiliyoruz.

Ayrıca dilersek mevcut şarkıların bilgilerini albüm kapaklarına kadar düzenleyebiliyoruz. Tabii bu işi tek tek yapmak yerine daha önce tanıttığımız Tune Up uygulaması ile yapmak çok daha mantıklı, ama dileyenler bu programla manuel olarak da değiştirebiliyor.
Yazının başında da belirttiğim gibi CopyTrans Manager’ın esas özelliği yukarıdakileri yapabilmesi değil, esass özelliği, bunları istediğimiz bir bilgisayarda yapmamıza imkan vermesi. Yani akşam evdeki bilgisayarımızı, gündüz de işyerimizdeki bilgisayarımızı kullanarak yeni şarkı transferi dahil her şeyi yapabiliyoruz. Yani birden fazla bilgisayarda CopyTrans Manager kullandığımızda eski şarkılarımız, zil seslerimiz, vs. silinmiyor.
Uygulama Transferi
CopyTrans Manager’a yakın zamanda eklenen diğer bir özellik de iTunes ile bilgisayarımıza indirdiğimiz *.ipa uzantılı uygulamaları sürükle bırak yöntemi ile cihazımıza transfer etmemize imkan vermesi. Bildiğiniz gibi özellikle 100 MB’dan büyük dosyaları direkt cihaz üzerinden indirmek, çok uzun sürdüğü için mantıklı olamayabiliyor. Bu yüzden kullanıcıların çoğunluğu, büyük ebattaki uygulamaları iTunes üzerinden önce bilgisayarlarına indiriyor, sonra da senkronizasyon yöntemi ile cihazlarına transfer ediyorlar.
Fakat bazı kullanıcılar, çeşitli nedenlerden sadece bir uygulama transferi için iTunes ile senkronizasyon yapmak istemiyor.
CopyTrans Manager bu noktada kullanıcılara, kendi Apple Kimlikleri ile indirdikleri uygulamaları, yukarıdaki örnek ekran görüntüsünde olduğu gibi sürükle bırak yöntemi ile, senkronizasyon yapmadan cihazlarına transfer imkanı veriyor. Programın bu özelliğini, aşağıdaki kısa bir videoda daha iyi görebilirsiniz.
Bu noktada bazı kullanıcıların aklına “Bu yöntemle başka birinin Apple Kimliği ile indirilmiş paralı uygulamaları, kendi cihazıma ücretsiz transfer edebilir miyim?” sorusu gelebilir :) Tabii ki cevap hayır. Sadece kendi Apple Kimliğinizle indirdiğiniz uygulamaları, kendi Apple Kimliğinizle giriş yaptığınız cihazınıza transfer edebilirsiniz.
Değişiklik veya transfer işleminden sonra Güncelleme seçeneğine tıklamayı unutmayın.
Bu arada programı kullanacakların muhtemelen atlayacakları bir noktayı vurgulamakta fayda görüyorum. Değişiklik veya kopyalama işlemleri cihazımıza hemen yansımıyor. Yansıması için üstteki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Güncelle” seçeneğine tıklamamız gerekiyor. Tabii dilersek Ayarlar menüsünden yapacağımız bir ayarla değişikliklerin anında yansımasını sağlayabiliyoruz.
Sonuç
Birden fazla bilgisayardan cihazına şarkı yüklemek isteyen, ya da uygulama transferi için senkronizasyon yapmak istemeyen kullanıcılar için CopyTrans Manager gayet kullanışlı bir program. Copy Trans‘ın diğer uygulamalarının aksine ücretsiz ve Türkçe olması ve de kurulum gerektirmemesi çok büyük avantaj.
Program yazıda da belirttiğim gibi sadece Windows’ta çalışıyor ve nerdeyse tüm iPhone, iPad ve iPod Touch modellerini destekliyor. Tabii buna iOS 5 sürümleri de dahil.
Tabii ben sadece bir bilgisayarda iTunes kullandığım ve senkronizasyon yapmaktan memnun olduğum için böyle bir programa çok ihtiyacım yok. Fakat Soru Cevap sitemize bu aralar bu konuda çok soru geldiği için paylaşayım istedim. Tabii sizin de başka benzer program önerileriniz var ise yazıya yorum girerek düşünceleriniz paylaşabilirsiniz.
Programın Sitesi : http://www.copytrans.net/copytransmanager.php

0 yorum:

Yorum Gönder