Pages

Subscribe:

26 Şubat 2012 Pazar

Apple’ın Eğitim Dünyasına Sunduğu Yenilikler

Belki basından takip etmişsinizdir. Apple dün, yani 19 Ocak tarihinde New York’da Eğitim (Education) konulu etkinlik (event) düzenledi. Etkinlik Türkiye saati ile 17:00′da olduğu için anlık takip etme imkanım olmadı fakat Apple akşama doğru etkinliğin 1 saatlik videosunu yayınladı. Ben de tüm etkinliği baştan sona izleyip ve ardından tanıtılan yeni ürünleri hızlıca bir inceleyip sizinle ilk izlenimlerimi paylaşayım istedim.
iBooks 2, iBooks Author ve iTunes U
Bu arada yeni ürünlere geçmeden önce Apple’ın zaten yıllardır eğitim dünyası ile iç içe olduğunu ve sürekli projeler üreten bir firma olduğunu belirtmek isterim. Çoğumuz farketmese de cihazlarımızda yüklü olan iTunes uygulaması içerisinde “iTunes U” isminde sadece üniversitelere ayrılmış bir alan var. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda çıkarttığı ve hepinizin yakından tanıdığı iBooks uygulaması sayesinde yayıncılarla da yakın çalışıyor.

iBooks 2 ve İnteraktif Ders Kitapları (TextBooks)

Her ne kadar Türkiye iBooks Store’da paralı uygulamalar ya da Türkçe kitaplar satılmasa da, ücretsiz ingilizce kitaplar sayesinde iPhone ve iPad’deki kitap okuma tecrübesini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Şu bir gerçek ki iBooks, kitap okuma alışkanlığını zor kazanan çocuklar veya öğrenciler için ilgi çekici bir deneyim sunmuyor. Bunun en büyük nedeni de iBooks’taki kitapların interaktif olmaması. Halbuki özellikle ilköğretim ve lise çağındaki öğrencilerin bilgiyi daha iyi hazmedebilmesi için, okudukları şeylerin interaktif olması gerekiyor.
İşte Apple, bu noktadaki potansiyle görmüş olacak ki, mevcut iBooks uygulamasını güncelleyerek iBooks 2 ismiyle yeni bir dönem başlattı. Yeni bir dönem diyorum çünkü, güncellenen bu yeni iBooks uygulamasında artık TextBooks (Ders Kitapları) isminde yeni bir kategori yer alıyor. Bu yeni kategorideki ders kitaplarının en büyük özelliği de interaktif olmaları.
Büyütmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız.
Fakat bu yeni interaktif kitaplardan daha detaylı bahsetmeden önce bazı önemli noktaları vurgulamakta fayda görüyorum ki çok fazla soru gelmesin :)
  • TextBooks kategorisindeki bu yeni interaktif kitaplar sadece iPad’e özel. iPhone veya iPod Touch’larda çalışmıyor.
  • iPad sahiplerinin bu yeni interaktif kitapları indirebilmeleri için iBooks uygulamalarını App Store’dan güncellemeleri gerekiyor.
  • Bu interaktif kitaplar minumum iOS 5 versiyonu istiyor. Yani iOS 4.x yüklü iPad’lerde çalışmıyor.
  • Maalesef bu interaktif kitaplar Türkiye iBooks Store’da şu an için gözükmüyor. Ancak US Store’dan Apple ID’si olan kullanıcılar indirilebiliyor.
  • Kitaplar interaktif olduğu, yani içinde çok fazla medya (resim, animasyon, vs. video) barındırdığı için boyutları çok yüksek olabiliyor. Şu an yayında olan kitapları tek tek kontrol ettim. Boyutları 1GB ile 3GB arasında değişiyor :)

iPad’e özel hazırlanmış bu kitaplar gerçekten çok başarılı. Apple’ın etkinlikte demosunu yaptığı E.O. Wilson’s Life on Earth (National Edition) isimli kitabının örnek versiyonunu ve diğer bir kaç ders kitabını indirip inceleme fırsatım oldu. İlk izlenimlerime bakarak şunu söyleyebilirim ki tüm öğrencilere iPad dağıtabilsek ve tüm zor derslerin kitapları bu şekilde olsa, kimse sınıfta kalmaz :)
Büyütmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız.
Kitaplar içinde videolar, animasyonlar, üç boyutlu nesneler vs. gibi hareketli objelerin bulunduğundan, kitapları okumak açıkçası çok zevkli oluyor. Kitapların içlerinde internet erişimi sağlayan öğeler de bulunabildiğinden, kitap güncellenmese dahi içindeki bilgiler daha kullanırken otomatik olarak güncel bilgiler sunabiliyor.
Ayrıca iPad’i yatay tuttuğumuzda sayfadaki görsel öğeler ön plana çıkarak ekranı kaplıyor. Fakat cihazı dik tuttuğumuzda ise otomatik olarak yazılar ön plana çıkıyor ve görsel öğeler sayfanın sol tarafında küçük imajlar şeklinde toplanıyor. Ancak resim ve videolar üzerinde tıkladığımızda, tam ekranı kaplayacak şekilde görüntüleniyorlar.
Bu kitapların diğer bir güzel yanı da dilediğimiz yerleri kolayca işaretlememize ve not almamıza imkan vermeleri. Hatta istersek bu not aldığımız kısımlardan çalışma kartları oluşturarak önemli konuları hızlıca kolayca tekrar edebiliyoruz.
Aslında bu interaktif kitapların daha birçok özelliği bulunuyor. Fakat ben burada ekran görüntüleri ile ne kadar anlatmaya çalışsam da, yeteri kadar ifade edemeyeceğim. Bu yüzden aşağıdaki tanıtım videosunu izleyince, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız :)
Eğer yukarıdaki video da yeterli gelmez ise, aşağıdaki linki kullanarak Apple’ın sitesinden textbook’lar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz:
http://www.apple.com/education/ibooks-textbooks/

iBooks Author

Apple’ın iPhone’la bu kadar başarı elde etmesinin bence en büyük nedeni, uygulama geliştiriciler ile son kullanıcılar arasındaki bariyerleri (daha doğrusu aracıları) ortadan kaldırması. Eskiden bir yazılım geliştiricinin, evinde bir uygulama veya progam geliştirip çok az bir yatırımla bunu son kullanıcıya ulaştırması imkansız gibiydi. Bu nedenle program ve uygulamaların çoğunluğu, büyük yazılım firmaları tarafından geliştirilirdi.
Fakat Apple’ın iPhone ve iPad uygulama geliştiricilere sunduğu imkan ve araçlar sayesinde, yeteneğine ve bilgisine güvenen herhangi biri App Store’dan uygulama dağıtabilir hale geldi. iPhone ve iPad’in bu kadar başarılı olmasındaki en büyük etkenlerden biri de bu uygulamalar oldu.
İşte Apple, uygulama dünyasında oluşturduğu bu başarılı modeli kitap dünyasına da taşımak istiyor olacak ki, dünkü etkinlikte iBooks Author ismindeki programı da tanıttı. Mac App Store‘dan ücretsiz indirilebilen ve sadece Mac’lerde çalışan bu program sayesinde, yukarıda bahsettiğimiz interaktif ders kitapları (textbooks) kolayca hazırlanabiliyor.
iBooks Author
Yani bu da, bir kitap hazırlamak için gerekli bilgiye sahip herhangi bir kişi için, herhangi bir yayın evi, ajans veya aracıya ihtiyaç duymadan kolayca interaktif kitap hazırlayabilir, aynı iOS uygulama geliştiricilerinde olduğu gibi hiç bir aracıya ihtiyaç duymadan iBooks Store’a gönderebilir demek.
iBooks Author’u Mac App Store’dan bilgisayarıma indirdiğimde beni ilk şaşırtan şey, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Türkçe ara yüzü oldu. Şu an Türkiye iBooks Store’dan textbook’ları indiremiyoruz ama, aynı textbook’ları hazırlamak için gerekli programı indirebiliyoruz ve de Türkçe bir ara yüzle kullanabiliyoruz.
Büyütmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız.
Öyle ki programın detaylı yardım dosyaları bile Türkçe olarak hazırlanmış. Bu da Apple’ın programların artık Türkçeleştirme işine eskisinden çok daha fazla önem verdiğini gösteriyor.
iBooks Author programının yardım dosyaları da Türkçe
iBooks Author, daha çok interaktif kitap hazırlamak isteyen Mac ve iPad sahibi kullanıcıları ilgilendirdiği için çok fazla detaya girmeyeceğim. Fakat kısaca programın kullanımının çok kolay olduğunu ve Keynote’a çok benzediğini söyleyebilirim. Özellikle interaktif kitabımıza Keynote sunumları ve HTML 5 tabanlı dinamik kodlar ekleyebiliyor olmamız çok şık olmuş.
Eğer iBooks Author programı ilginizi çektiyse, program hakkında detaylı bilgiye ve videolara http://www.apple.com/ibooks-author/ adresinden ulaşabilirsiniz. Eğer özellikle kitap içerisinde kullanılabilecek interaktif öğeleri çok merak ediyorsanız http://www.apple.com/education/ibooks-textbooks/gallery.html adresine de bir gözatmanızı önereririm.

iTunes U

Apple’ın dünkü akşam ki etkinlikte duyurduğu son yenilik de “iTunes U” yani iTunes Üniversite ile ilgiliydi. Eskiden sadece iTunes uygulamasında bir menü olan ve genelde sadece video ve podcast’lerden oluşan üniversitelere ait içerikler, artık iTunes U isminde App Store’dan ayrıca indirilebilen bir uygulama halini aldı.

iTunes U uygulaması universal olduğu için de hem iPhone hem de iPad sahipleri cihazlarına indirebiliyor ve de iBooks’taki textbook’ların aksine iTunes U uygulamasının fonksiyonları hem iPhone’da hem de iPad’de düzgünce çalışıyor.
iTunes U uygulaması sayesinde de üniversite hocaları derslerini videolar aracılığı öğrencilere anlatabiliyor, dersler için gerekli kitapları ve uygulamaları indiretebiliyor veya önerebiliyor. Öğrenciler de uygulama üzerinden ilgili dersle ilgili notlar alabiliyor ya da çalışmalarını diğer öğrencilerle paylaşabiliyorlar.

Her ne kadar iPhone’da tüm fonksiyonları kullanma imkanı olsa da, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi geniş ekranı sayesinde uygulama, iPad’de daha güzel gözüküyor. Tabii tüm bunları görünce insanın yurt dışındaki üniversitelerde öğrenci olası geliyor. Çünkü araştırdığım kadarı ile iTunes U’da hiç bir Türk üniversitesi yer almıyor.
Fakat uygulama Türkiye Store’dan bu link kullanılarak indirilebiliyor ve yabancı üniversitelere ait içeriklere ülkemizden de ulaşılabiliyor.
Ayrıca dilerseniz http://www.apple.com/education/itunes-u/ adresinden iTunes U ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.
—————
Apple’ın dünkü etkinliğine ait gelişmeler kısaca bunlar. Yukarıdakiler bir gecelik izlenimler olduğu için özet bilgi paylaşayım, fakat gelecek muhtemel sorular da cevapsız kalmasın istedim. Zaten zaman içinde gerekirse daha detaylı incelemeler de paylaşırız.
Bakalım Apple’ın uygulama dünyasında çok başarılı olduğu model, eğitim alanında da tutacak mı? Sanırım bunun sonucunu zaman içinde göreceğiz :)
Not: Dilerseniz yukarıdaki etkinlikle ilgili detaylı bilgiye, kardeş blogumuz Sihirli Elma’nın aşağıdaki inceleme yazısından da ulaşabilirsiniz:

0 yorum:

Yorum Gönder