Pages

Subscribe:

23 Şubat 2012 Perşembe

iPhone Modelleri Arasındaki Farklar ve iOS Uygulamaları

Hatırlarsanız geçenlerde iPhone ve iPad Arasındaki Temel Farklar başlıklı bir yazı paylaşmış, henüz iPad almamış, fakat iPad almayı düşünenler için bazı önemli bilgileri dile getirmiştik. Bu sefer de şu ana kadar hiç iPhone sahibi olmamış fakat ikinci el de olsa almayı düşünenler için bir yazı paylaşayım istedim.
Çünkü özellikle son zamanlarda, ucuz olduğu için çok eski model iPhone alıp, sonra da uygulama yükleyememekten şikayetçi bir çok takipçimiz olmaya başladı. Bu yüzden özellikle App Store uygulamaları ve iPhone modelleri arasındaki ilişkiyi paylaşmak faydalı olur diye düşünüyorum.
Fakat uygulama konusunda değinmeden önce, şu ana kadar yayınlanmış tüm iPhone modellerine ve aralarındaki temel donanımsal farklara değinmekte fayda görüyorum. Tabii bunlar için uzun uzun yazmak yerine, tembellik edip aşağıdaki tabloyu hazırladım :)
Büyütmek için lütfen resmin üzerine tıklayınız.
Yukarıdaki tablo, şu ana kadar üretilmiş olan toplam 5 iPhone modeli arasındaki temel donanımsal farkları gösteriyor. Tabloya bakıldığında dikkat çeken ilk şey; Ekran Çözünürlüğü, Hafıza (Ram) ve Kamera yetenekleri açısından iPhone 4 ve iPhone 4S‘in eski modeller ile arasında ciddi farkın bulunması. Bu yüzden eğer iPhone’dan en çok beklenti fotoğraf veya video çekme yönünde ise o zaman en son modeli almak en mantıklısı.
Fakat en büyük beklenti uygulamalar ise o zaman önceki modeller de alınabilir, fakat bu durumda da aşağıda paylaştıklarımıza dikkat etmek gerekiyor.

iOS Versiyonları ve Uygulamalar

Çok eski model iPhone’lardan alanların en çok sorun yaşadığı konuların başında, güncel iOS versiyonlarını ve bazı uygulamaları yükleyememe geliyor. Çünkü Apple, artık üretimini yapmadığı ilk nesil iPhone’a (2G) ve iPhone 3G’ye güncel versiyonların yüklenmesine izin vermiyor. Bunun başlıca nedeni de performans. Eski model cihazların işlemcisi ve hafızası yeni modellere göre daha düşük olduğundan güncel sürümleri adam gibi çalıştıramıyor.
Bu yüzden iPhone 2G diye de geçen ilk nesil iPhone’a yüklenebilen en son sürüm 3.1.3. İkinci iPhone modeli olan iPhone 3G’ye yüklenebilen son sürüm ise 4.2.1. iPhone 3GS, iPhone 4 ve iPhone 4S’te ise böyle bir sıkıntı bulunmuyor. Şu an Apple’ın yayınladığı tüm sürümler yüklenebiliyor. (Fakat yakında iPhone 3GS de bu kısıttan nasibini alacak ve belli bir versiyondan sonrasını yükleyemeyecektir.)
App Store'daki bazı uygulamalar artık minumun iOS 5.0 sürümüne ihtiyaç duyuyor.
Yeni iOS sürümleri ve modelleri çıktıkça da, uygulamalar geliştiriciler uygulamalarının minumum versiyon gereksinimlerini yukarıya çekiyorlar. Örneğin şu an Facebook gibi popüler uygulamaların çoğu, çalışabilmek için cihazlarda en az iOS 4.0 versiyonunun yüklü olmasını şart koşuyor. Yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi yeni çıkan bazı uygulamalar da, minumum iOS 5.0 versiyonunu istiyor.
Çok eski modellerin iOS 5.0′i hiç yükleyemediğini, iPhone 3GS gibi orta modellerin de performans sorunları yaşayabildiğini gözününde bulundursak, bir iPhone modeli seçmeden önce, kullanmayı düşündüğümüz uygulamaların minumum versiyon gereksinimlerine bakmakta fayda görüyorum.
Bunun için de tek kaynak, bilgisayarımıza kurabildiğimiz ve App Store’daki uygulamaları inceleyebildiğimiz iTunes. iPhone sahibi olmasak da, bu linkten iTunes indirip bilgisayaramıza kurabiliyor ve de App Store uygulamalarına gözatabiliyoruz. Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi de, kullanmayı düşündüğümüz uygulamaların şu an için hangi cihazlar ile uyumlu olduğunu ve de minumum hangi sürümleri desteklediğini görebiliyoruz.

Örneğin blogumuzun uygulaması olan iTurkeyBiz‘e yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi iTunes’ta baktığımızda, “Requirements: Compatible with iPhone, iPod touch and iPad.Requires iOS 3.0 or later.” mesajını görüyoruz. Bu da uygulamanın tüm iPhone modelleri ile çalıştığını, fakat en az iOS 3.0 versiyonuna ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

İkinci El Cihaz Alacaklara Birkaç Tavsiye

Hazır konu açılmışken Soru Cevap sitemize gelen sorular ışığında ikinci el iPhone alacaklara da birkaç öneride bulunmak istiyorum:
  • Tanımadığınız kişilerden iPhone alacaksanız mutlaka cihazın faturasını isteyin. Ayrıca fatura üzerinde yazan Seri, IMEI, vs. gibi numaraların, cihazın Ayarlar -> Genel -> Hakkında bölümünde yazanlar ile aynı olduğundan emin olun.
  • Teknik konulara aşina değilseniz ya da çevrenizde size bu konuda yardımcı olabilecek kimseler yoksa kesinlikle SIM kilitli cihazlar almayın. Yoksa bu yazımızda detaylı paylaştığımız gibi güncellemelerde sorun yaşarsınız. Bir cihazın SIM kilitli olup olmadığını anlamak kolay değil. Fakat en kesin yöntem, cihazın sıfırlanma veya restore sonrası SIM kartınızla çalışıp çalışmadığını görmek. Çalışmıyorsa büyük ihtimal SIM kilitlidir. Bu yüzden satın alacağınız kişiyle birlikte cihazınızı sıfırlayıp, ilk aktivasyonu yapın.
  • Hem bir önceki maddede bahsettiğimiz nedenlerden hem de güvenlik nedenleriyle sıfırlamadan veya restore edilmeden başkasının cihazını kullanmayın. Cihazın içinde hazır paralı uygulama olması da sizi cezbetmesin. Bu yazıda detaylı paylaştığımız gibi uygulamalar cihaza değil Apple Kimliğine bağlıdır, bu yüzden başkasının Apple Kimliği ile indirilmiş uygulamaları uzun vadede kullanamazsınız.

Sonuç

Yukarıdaki bilgiler ışığında sıfır veya ikinci el cihaz almayı düşünenlere önerim en az iPhone 4 modelini almaları yönünde. Ancak çok çok uygun bir fiyata iPhone 3GS bulabiliyorsanız alın derim, en azından 1 sene boyunca çok sıkıntı yaşamadan kullanabilirsiniz. Fakat ondan sonra uygulamaları yükleyememe, düzgünce çalıştıramama problemleri baş gösterebilir doğal olarak. Örneğin bu durumu, iPhone 3G sahipleri şu an zaten yaşıyorlar.
Eğer iPhone 3G alacaksanız da, yukarıda paylaştığımız gibi kullanmayı düşündüğünüz uygulamaların istediğim minumum versiyonları mutlaka kontrol edin. Çünkü artık bir çok uygulama, performansı düşük diye iPhone 3G’ye yüklenmeye izin vermiyor. Ya da iPhone 3G’lere yüklenemeyen iOS 4.2.1′in üstendeki versiyonları isteyebiliyorlar.
“Benim uygulama ile işim olmaz, maillerime baksam, Safari ile web sitelerine girsem bana yeter” diyenler için ise tüm iPhone modelleri iş görecektir

0 yorum:

Yorum Gönder