Pages

Subscribe:

23 Şubat 2012 Perşembe

Apple Kimliği, App Store, Ücretli Uygulamalar ve İçerikler

Özellikle yeni iPhone veya iPad modellerinin ülkemizde resmen satışı başladıktan sonra, Apple dünyası ile yeni tanışan kullanıcılardan Apple ID, App Store ve ücretli uygulamalar konusunda çok sayıda soru geliyor. Aslında daha önce yayınladığımız bir çok yazıda bu konular hakkında detaylı bilgi paylaşmıştık, fakat hem yazılar biraz eski kaldı, hem de toplu halde olmadığı için kullanıcıların kolayca erişmesine imkan sunmuyordu.
Bu yüzden yeni başlayan kullanıcılar için iOS uygulama dünyası ile ilgili önemli konuları soru cevap şeklinde açıklayayım istedim. Umarım faydalı olur 
* App Store’dan uygulama indirmek için Kredi Kartlı Apple Kimliği (ID) almak zorunda mıyım?
Hayır değilsiniz. Bu yazıda paylaştığımız yöntemle Kredi Kartsız Apple Kimliği de alabilirsiniz. Ayrıca eğer daha sonra paralı uygulamalar indirmek isterseniz de, bu yazıda paylaştığımız gibi hesabınızı Kredi Kartlıya çevirebilirsiniz.

* Benim kredi kartım yok. Mobil Ödeme gibi başka bir yöntemle App Store’dan ücretli uygulamalar indiremez miyim?
Maalesef hayır. Apple her operatörle ayrı bir ödeme sistemi entegrasyonu ile uğraşmak istemediği için tüm dünyada standart olan kredi kartı ile ödeme sistemini kullanıyor.
* Peki başka bir kaynaktan, yani App Store haricinde bir yerden iPhone veya iPad’ime uygulama yükleyemez miyim? Sırf kredi kartım yok diye beğendiğim uygulamaları cihazıma yükleyemiyorum.
Kesinlikle hayır. iPhone ve iPad’in işletim sistemi (iOS) kapalı bir sistemdir. Yani bilgisayarımıza kurduğumuz gibi herhangi bir web sitesinden uygulama indirip kuramazsınız. iOS tabanlı cihazlara uygulama kurmanın tek kaynağı App Store’dur.
Fakat eğer cihazınıza Apple’ın istemediği ve tavsiye etmediği jailbreak işlemini yaparsanız cihazını açık hale gelir. Yani başka kaynaklardan da uygulama yükleyebilirsiniz. Tabii cihazınızı jailbreak etmenin başka yan etkileri de vardır ve Apple jailbreak’i önleyebilmek için her sürümde önlemler almaktadır. Jailbreak hakkında detaylı bilgi için bu yazımıza gözatabilirsiniz. (Bu arada ben cihazlarıma jailbreak yapmıyorum ve teknik bilgisi yüksek olmayan kullanıcılara da kesinlikle tavsiye etmiyorum.)
* Arkadaşımın kredi kartlı apple kimliği var. Onun satın aldığı ve bilgisayarına da indirdiği ipa uzantılı uygulama dosyalarını iTunes üzerinden cihazıma yükleyebilir miyim?
Elbette hayır. App Store’dan indirilen her uygulama dosyası, indirilirken kullanılan Apple Kimliği ile imzalanır. Başkasının Apple Kimliği ile indirilen bir uygulamayı, kendi cihazınıza transfer edebilmeniz için, kendi cihazınızda da o Apple Kimliği ile giriş yapmış olmanız gerekir.
iOS uygulamaları bilgisayarımızda ipa uzantılı dosyalar olarak yer alır.
* İkinci el bir iPhone aldım ve üzerinde bir önceki sahibine ait uygulamalar mevcut. Bu uygulamaları kullanmaya devam edebilir miyim?
Evet ama kısıtlı bir şekilde. Şöyle ki, bir önceki soruda da belirttiğimiz gibi App Store’dan indirilen uygulamalar cihaza değil Apple Kimliğine bağlıdır. Dolayısıyla güncellemeleri de ancak uygulamaları ilk indiren Apple Kimliği ve şifresi ile yapılabilir. Bu yüzden bu uygulamaları kullanabilir ama bağlı oldukları Apple ID’ye ait şifreyi bilmiyorsanız güncelleyemezsiniz.
Ayrıca Apple, bir Apple ID’nin yüzlerce cihazda ortak kullanılmasını engellemek için “Authorize Computer” yani yetkilendirme sistemi kullanmaktadır. Bu sistem, iTunes’ta yetkilendirilmemiş apple kimliğine ait uygulamaları ilk senkronizasyonda cihazdan silmektedir. Yani cihazın eski sahibine ait uygulamaların bulunduğu cihazınızı bilgisayarınızdaki iTunes ile eşzamanlamak (sync) etmek isterseniz, önce iTunes’ta kendi apple kimliğiniz haricinde diğer uygulamalar tarafından indirilmiş Apple Kimlikleri ile de yetkilendirmeniz gerekir.

Ayrıca aynı anda maksimum 5 iTunes’ta bu yetkilendirme işlemini yapabilirsiniz. 5 yetkilendirme hakkınız dolduğunda da, bu yazıda detaylı paylaştığımız gibi yılda sadece bir kere tüm yetkilendirmeleri sıfırlayabilirsiniz.
* Apple Kimliği şifresini bilmeden başkasının indirdiği uygulamaları kullanmak harbiden dertliymiş. Kendi Apple Kimliğimi de kullanamıyorum App Store’dan bir uygulama indirmek istediğimde. Hep eski Apple Kimliğinin şifresini soruyor. Bundan nasıl kurtulacağım?
Daha önce bu yazıda detaylı anlattığımız gibi, cihazınızda birden fazla Apple Kimliği kullanmak mümkün. Fakat hesaplar arası geçiş yapmak için Ayarlar -> Store menüsünü kullanarak önce eski hesaptan çıkış yapmak gerekiyor. Çıkış yaptıktan sonra App Store’dan herhangi bir uygulamayı indirmek istediğinizde artık yeni apple kimliğinizi ve şifrenizi girebilirsiniz.
Ayrıca eğer eski uygulamalardan kurtulmak isterseniz bunların hepsini tek tek silmeniz ve App Store’dan kendi Apple Kimliğiniz ile baştan indirmeniz gerekecek.
* Daha önce indirdiğim ücretli bir uygulamayı cihazımdan sildim ve aradan epey zaman geçti. Şimdi aynı uygulamayı tekrar yüklemek istiyorum, kredi kartımdan yine para kesilecek mi?
Kesinlikle hayır. Önceki soruların cevaplarında da belirttiğimiz gibi indirdiğiniz uygulamalar cihazınıza değil hesabınıza bağlı. Bu yüzden daha önce satın aldığınız bir uygulamayı aynı Apple Kimliği ile tekrar indirdiğinizde, Apple sizin geçmiş alışverişinizi kontrol ediyor ve uygulamayı ücretsiz olarak size indirtiyor.
Dolayısıyla bir uygulamanın indirme düğmesinin üzerinde para yazsa bile, indirme işlemine başladığı anda aşağıdaki gibi bir mesajla uygulamayı ücretsiz indireceğinizi söylüyor. (Aşağıdaki mesaj çıkmasa da merak etmeyin ücretsiz :) )
Tabii bu arada tahmin edebileceğiniz gibi paralı uygulamaların güncellemeleri de ücretsiz
* Eşimde ve bende birer iPhone, ayrıca bir de iPad’imiz var. Dolayısıyla bir paralı uygulamayı birden fazla cihaza yüklesek de mi sadece bir kere para ödeyeceğiz.
Aynen öyle. Hep vurguladığımız gibi tüm satın alımlarınız Apple Kimliğinize bağlı, cihazlara değil. Dolayısıyla sadece App Store’dan uygulama indirmek için Apple Kimliği şifrenizi, güvendiğiniz yakın çevrenizle paylaşmanız daha ekonomik olacaktır. Fakat bu yazıda detaylı paylaştığımız gibi, iCloud hesaplarınızda kesinlikle ortak Apple Kimliği kullanmayın.
* Yeni bir iPhone daha aldım ve Kredi Kartlı Apple Kimliğimle App Store’dan bir uygulama indirmek istediğimde “Verification Required” başlıklı bir mesaj çıkıyor ve benden “Security Code” girmemi istiyor. Ben bu bilgileri zaten daha önce girmiştim neden bir daha istiyor?
Bu aslında güvenliğiniz için uygulanan ekstra bir önlem. Eğer bir şekilde başka birisi Kredi Kartlı Apple Kimliğinizin şifresini öğrenirse, kendi cihazından ilk defa uygulama indirmek istediğinde, kredi kartınızın arka yüzündeki güvenlik kodunu tekrar girmesi gerekiyor.
Bu sayede başkalarının hesabınızı kullanarak paralı uygulama indirebilmesi için hem şifrenizi, hem de kredi kartınızın arkasındaki güvenlik kodunu bilmesi gerekiyor.
* Zaman zaman bazı paralı uygulamaların kısa bir süre için ücretsiz olduğunu görüyoruz ve ücretsizken indiriyoruz. Peki bu uygulamalar tekrar ücretli olduğunda bizden para kesilecek mi? Ya da güncellemeleri için para vermemiz gerekecek mi?
İçiniz rahat olsun, bu uygulamalar hep ücretsiz. Zaten iTurkeyBiz isimli uygulamamızdan biz de bu şekilde günün güzel fırsatlarını paylaşıyoruz. Bu tip uygulamaları ilk indirdiğinizde ücretsizse, sonradan paralıya dönse dahi sizden bir ücret kesilmez. Ayrıca güncellemeleri de ücretsiz olur. Bir de uygulamayı cihazınızdan silip paralıyken tekrar indirmek de ücretsizdir.
iTurkeyBiz
* Bir uygulamayı ücretsiz diye indirdim, hatta indirme düğmesinde “FREE” ifadesini gördüğüme eminim. Fakat kredi kartıma bu uygulama ile ilgili ücret yansımış. Bu nasıl oluyor ?
Bazı uygulamalar ilk etapta daha çok kişiye ulaşmak için, ya da kullanıcı uygulamayı indirdikten sonra eğer beğenirse ödeme yapabilsin diye uygulamalarını ücretsiz (FREE) yapıyor. Fakat bir yandan da “Uygulama İçi Alım” (In App Purchase) özelliği sunuyor.
Bu özellik sayesinde uygulamanın kendisine değil, eğer alırsak içinde satılan özelliklere ya da içeriklere para vermiş oluyoruz. Bir uygulamanın Uygulama İçi Satış özelliği olup olmadığını da, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi App Store’daki “Top In App Purchases” seçeneğinden anlıyoruz.
Uygulama İçi Alımlar da kabaca, tüketilenler ve sürekli kalıcı olanlar olarak ikiye ayrılıyor. Sürekli kalıcı olanlar uygulama içi alımlarda, örneğin ücretsiz bir uygulamanın pro versiyonuna geçiş gibi durumlarda, sadece bir seferlik bir ücret ödeniyor ve bu özellik kalıcı hale geliyor. Uygulama silinip tekrar yüklendiğinde, aynı uygulama içi alım tekrar yapılsa bile yeniden ücretlendirme yapılmıyor.
Fakat tüketilen uygulama içi alımlar, yani özellikle oyunlar içerisinden alınan sanal cephaneler, enerji, vs. gibi kullandıkça tüketilen şeyler kalıcı değil. Yani kullanıldıkça tükenir ve lazım olduğunda tekrar satın alınması gerekiyor.
Şirinler'deki Uygulama İçi Alım Menuüsü
Bu tip uygulamalara en güzel örnek de geçtiğimiz yıl tanıttığımız Şirinler uygulaması. Hatta bu yüzden çocuklu bir çok iPhone sahibi, yüksek kredi kartı faturası ile karşılaşmıştı kontrolsüzce Uygulama İçi Alım yapan ufaklıkları nedeniyle Tabii bunun da çaresi mevcut, eğer çocuğunuzla Apple Kimliği şifrenizi paylaştıysanız, bu yazıda detaylı paylaştığımız gibi Uygulama İçi Alım özelliğini kapatabilirsiniz.
Apple’ın App Store Sözleşmesinde de bu konuyla ilgili aşağıdaki bilgiler yer alıyor:
Belirli App Store Ürünleri, ek hizmetleri satın almanızı sağlayan işlevleri ya da ek işlevler için lisansları ya da App Store Ürünü içinde kullanılacak içeriği kendi içinde barındırabilir (“App İçi Alımlar”). App Store Ürününün kullanımı sırasında tüketilen App İçi Alımlar (örneğin, sanal cephane) cihazlar arasında transfer edilemez; sadece bir kez yüklenebilir ve yüklendikten sonra yeri değiştirilemez. Tüketilebilir bir App İçi Alım tarafınızca satın ve teslim alındığında, iTunes herhangi bir kayıp, bozulma ya da zarar olayı için size karşı sorumlu olmayacaktır. Bütün App İçi Alımlar, App Store Ürünleri olarak kabul edilir ve Üçüncü Şahıs Ürünleri içinde yapılan App İçi Alımlar Üçüncü Şahıs Ürünleri olarak kabul edilir ve işbu kayıt ve şartlar uyarınca Üçüncü Şahıs Ürünü muamelesi görür. App İçi Satın Almalar, Ürünlerin satın alınıp indirilmesi için gerekli olan sorulduğunda şifrenizi girerek gerçekleştirdiğiniz onaylamadan ayrı olarak onaylanmalıdır, ancak bir kez App içi Satın almayı onayladığınızda, şifrenizi tekrardan girmeye gerek olmadan on beş dakika boyunca ek App İçi Satın Almalar gerçekleştirebileceksiniz.
* Kredi Kartı ekstremde bilgim dışında uygulama alımları görüyorum, bunları iptal edebilir miyim ya da itiraz edebilir miyim?
Öncelikle kredi kartı şifrenizi ve kredi kartınızın güvenlik kodunu başka biriyle paylaşmadan, birinin sizden habersiz başka bir cihazdan birşeyler indirmesine pek imkan yok. Bu tip alışverişlerin çoğu, kullanıcıların farkında olmadan yukarıda paylaştığımız şekilde Uygulama İçi Alım yapmasından kaynaklanıyor.
Fakat Apple, bu tip sebebi her ne olursa olsun, ödemelere itirazda para iadesi yapıyor. iTunes App Store Satınalma Geçmişi Sorunları ve İtiraz başlıklı yazımızda detaylı paylaştığımız gibi siz de yaptığınız ödemelere itiraz edebilirsiniz.
* Uzun süre önce sildiğim ve artık kullanmadığım bir uygulama nedeniyle her ay kredi kartıma ücret yansıyor? Bu neden olabilir?
Bir uygulama nedeniyle düzenli olarak (haftalık, aylık veya yıllık) hep aynı miktar fatura geliyorsa bunun tek bir nedeni olabilir. O da ilgili uygulama içerisinden In App Subscription yani “Uygulama İçi Abonelik” yapmış olmanızdandır. Bu yazıda çok detaylı paylaştığımız için burada ayrıca anlatmayacağım ama bazı uygulamaların içerisinde düzenli ödeme yapma seçeneği bulunuyor.

Ayarlar -> Store  menüsünden hesap (account) bilgilerine girip “Manage App Subscriptions” seçeneğini kullanarak abonelik iptali (turn off) mümkün oluyor.
* Aniden App Store’dan uygulama indiremez oldum. Ücretsiz uygulamalarda bile kredi kartı ister oldu ve “Billing Problem” şeklinde bir hata mesajı çıkıyor. Neden?
Kredi Kartlı Apple ID kullanıcılarının sık sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de aşağıdaki ekran görüntüsündeki Billing Problem sorunu. Apple, paralı bir uygulama indirdiğimizde bunun ücretini kartımızdan hemen çekmiyor. Genelde 3-4 günde bir o ana kadar yaptığımız tüm satın almaları birleştirerek bir seferde çekiyor. Bu arada da kredi kartının limiti biten ya da kartının son kullanma tarihi geçen kullanıcılar, App Store’dan her hangi bir uygulama indirmeye çalıştıklarında aşağıdaki gibi hata mesajıyla karşılaşıyorlar.

Böyle bir mesaj aldığımızda App Store’dan ücretsiz de olsa hiç birşey indiremezsiniz. Ta ki sorunu düzeltip (örneğin kartın limitini arttırıp) kartınızın güvenlik kodunu tekrar girip sağ üst köşedeki “Done” seçeneğine tıklayıncaya kadar.

0 yorum:

Yorum Gönder