Pages

Subscribe:

23 Şubat 2012 Perşembe

iPhone, iPad ve iTunes’ta Silme İşlemleri

Bildiğiniz gibi iPhone, iPad ve iTunes’ta çeşitli silme işlemleri mevcut. Özellikle iOS dünyasına yeni giren kullanıcılardan, bu konuyla ilgili sık sık çeşitli sorular geliyor. Ben de aklıma gelen tüm farklı silme işlemlerini bir yazı altında topluyayım istedim. Bu sayede bu konuyla ilgili gelen soruları kolayca cevaplayabilir oluruz.

Çağrı Silme

iOS 5′e kadar iPhone’daki “Son Aramalar” menüsünde yer alan çağrıları tek tek silme imkanımız yoktu. Ancak bir seferde tüm listeyi silebiliyorduk. Fakat iOS 5 ile artık çağrıları tek tek silebiliyoruz. Bunun için de biribirine yakın iki farklı yöntem bulunuyor.
Birinci yöntemde aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi ilgili çağrının üzerinde parmağımızı sağa kaydırıyoruz. Ardından çıkan “Sil” seçeneğini kullanarak da ilgili kaydı siliyoruz.
İkinci yöntemde de aynı ekranda sağ üst köşedeki “Düzenle” seçeneğini tıklayarak, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Sil” seçeneğini çıkartabiliyoruz.

Şarkı ve Zil Sesi Silme

Yine iOS 5 versiyonu çıkıncaya kadar, bilgisayarımızdan cihazımıza transfer ettiğimiz şarkıları iPhone ve iPad’de silemiyorduk. Fakat artık aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi, silmek istediğimiz şarkının üstünde parmağımızı sağa kaydırarak “Sil” seçeneğini çıkartabiliyoruz.

Ayrıca eğer iPhone veya iPad’imizde iOS 5 öncesi versiyonlar yüklü ise, şarkıları önce iTunes’tan silip sonra eşzamanlama yöntemi ile de cihazlarımızdan silinmesini sağlayabiliyoruz. Aynı şekilde bilgisayarımızdan cihazımıza transfer ettiğimiz zil sesleri yani ses tonları da ancak aşağıdaki şekilde silinebiliyor.
iTunes ARŞİV'inden medya dosyasını silip sonra eşzamanlama yapma yöntemi.
Tabii eğer önce dosyayı silip sonra eşzamanlama yapmak hoşumuza gitmiyorsa, daha önce iTunes iPuçları – V başlıklı yazımızda paylaştığımız gibi manuel moda (elle yönet) geçip, hiç eşzamanlama yapmadan bir seferde iTunes üzerinden de şarkıları silebiliyoruz.
Aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi iTunes’ta cihazımız takılı iken, “Özet” ekranının en altında çıkan “Müzikleri ve videoları elle yönet” seçeneğini tıklayarak manuel moda geçmek mümkün.

Manuel moda geçtikten sonra da, “AYGITLAR” altındaki cihazımızın üzerine sürükle bırak yöntemi ile şarkı atabildiğimiz gibi, aynı menü altından aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi şarkıları direkt silebiliyoruz.

Tabii eğer hiç iTunes kullanmak istemiyorsak, o zaman da bu yazıda paylaştığımız türde programlar kullanarak da iPhone ve iPad’den şarkı veya zil sesi silmek mümkün.

Uygulama Silme

Özellikle iPhone veya iPad’i ilk defa kullanmaya başlayanlar, cihazlarına indirdikleri uygulamaları nasıl sileceklerini kolayca bulamıyorlar. Halbuki iPhone ve iPad’de uygulama silmek oldukça kolay. Bunun için tek yapmamız gereken de parmağımızı herhangi bir uygulama üzerinde birkaç saniye basılı tutmak.

Ondan sonra zaten yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi App Store’dan indirdiğimiz uygulamaların köşesinde silme işlemini sağlayan çarpı “x” işareti çıkıyor. Silmek istediğimiz uygulamanın sol üst köşesindeki bu çarpı işaretine tıkladığımızda da karşımıza aşağıdaki gibi onay mesajı geliyor.

Multitasking Menüsünden Uygulama Silme

Daha önce iPhone ve iPad’de Multitasking başlıklı bir yazı paylaştığımız için çok detaya inmeyeceğim ama, yukarıdaki uygulama silmek için anlattığımız yönteme çok benzer şekilde multitasking menüsünden de kolayca uygulama silmek mümkün.
Bunun için de Home (Ana Menü) tuşuna çift tıkladığımızda açılan multitasking menüsünde, herhangi bir uygulamanın üzerinde parmağımızı birkaç saniye basılı tutuyoruz.

Sonra da yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi köşelerinde silme işareti çıkıyor. Silme işaretine tıkladığımızda da ilgili uygulama cihazımızdan silinmiyor ama multitasking menüsünden siliniyor. Eğer ilgili uygulama arka planda aktif veya pasif bir şekilde çalışıyorsa da, tamamen durdurulup arka plandan kaldırılmış oluyor.
Bu şekilde silme işlemi de özellikle, Home (Ana Menü) tuşuyla çıkmamıza rağmen tekrar açtığımızda sorun yaşadığımız uygulamalarda faydalı olabiliyor.

iTunes Dosya Paylaşma (File Sharing) İşleminde Silme

“iTunes Üzerinden Uygulama Yönetimi ve Senkronizasyonu” başlıklı yazımıda detaylı anlattığımız ve özellikle AVPlayer, OPlayer ve AcePlayer gibi video oynatma uygulamalarının çok kullandığı iTunes File Sharing (Dosya Paylaşma) özelliğini yakından biliyorsunuz.
Fakat çoğu kullanıcı, bu özelliği kullanarak bilgisayarından uygulamaya nasıl dosya yükleyeceğini iyi bilirken, yüklediği dosyayı nasıl sileceğini kolayca bulamıyor. Bu konuda da haklılar. Çünkü bu konuyla ilgili Dosya Paylaşma ekranında açıkça bir seçenek bulunmuyor.

Aslında bu ekranda iken cihazdan dosya silmek mümkün. Bunun için de, yukarıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi dosyalarımız seçiliyken bilgisayarımızın klavyesindeki silme (Del) tuşunu kullanıyoruz.
Kaynak : http://support.apple.com/kb/HT4094

Bilgisayardan Transfer Edilen Fotoğrafları Silme

Çok sorulan sorulardan bir tanesi de “Bilgisayardan iPad ve iPhone’a Resim Aktarımı” başlıklı yazımızda anlattığımız yöntemle cihazımıza aktardığımız resimleri nasıl sileceğimiz ile ilgili. Maalesef Apple, bilgisayardan transfer ettiğimiz resimleri cihazımızda silmemize imkan vermiyor.
Bunun için yine iTunes’u kullanarak eş zamanlama yapmamız gerekiyor. Daha doğrusu bilgisayardan cihazımıza resim transfer ederken kullandığımız klasörler içerisinden istemediklerimizi silip tekrar Eşzamanlama yapmamız gerekiyor.
Bu sayede bilgisayarımızdaki klasörden sildiğimiz resim, senkronizasyon yaptıktan sonra cihazımızdaki Foto Arşivi’nden de silinmiş oluyor.
Bu arada iCloud ile gelen Fotoğraf Yayınından da tek tek resim silme desteği yakında resmen yayınlanması beklenen iOS 5.1 sürümü ile gelecek. Bu arada yakında diyoruz ama, son dedikodular iOS 5.1 sürümünün Mart başında yayınlanacağını söylüyor. Tabii ki adı üstünde bunlar dedikodu :)

0 yorum:

Yorum Gönder