Pages

Subscribe:

23 Şubat 2012 Perşembe

iTunes 10.5 ile iPhone için Zil Sesi Hazırlama

Sürekli takipçilerimizin gayet iyi bildiği gibi, ülkemiz kullanıcıları iTunes Store’dan Müzik ve Zil Sesi satın alamıyor. Bu durumda da kullanıcıların iPhone’a uyumlu zil seslerini kendilerinin hazırlaması gerekiyor. Aslında yaklaşık 2 sene önce “iTunes 9 ile iPhone için Zil Sesi Oluşturma” başlıklı bir yazıyla bu işin iTunes’la nasıl yapılacağını adım adım anlatmıştık. Fakat aradan geçen zaman içinde iTunes hem yenilendi, hem de Türkçe oldu.
Her ne kadar yine arada tanıttığımız “Ringtone Designer ile iPhone’da Zil Sesi Oluşturma” başlıklı yazımızla, iPhone uygulamaları ile zil sesi hazırlamayı paylaşmış olsak da, en son adımda cihaza zil sesi transferinin yine iTunes veya benzeri bir programla yapılması gerekiyor.
Bu nedenle Türkçe iTunes 10.5 ile zil sesi hazırlamayı adım adım tekrar paylaşalım istedik. Zaten bu konuda da takipçilerimizden istekler geliyordu.
1) Öncelikle iTunes’daki ARŞİV’imize, zil sesi yapmak istediğimiz şarkıyı ekliyoruz. Tabii istersek ARŞİV’imizdeki mevcut bir müziği de zil sesi yapabiliyoruz. iTunes ARŞİV’ine müzik dosyası eklemek için de ya masaüstünden sürükle/bırak, ya da aşağıdaki gibi menüden “Dosya -> Arşive Ekle” yöntemi ile yapıyoruz.

2) Zil sesi eklemek istediğimiz şarkıyı ARŞİV’e ekledikten sonra da sol üstteki “Müzikler” kısmında eklediğimiz şarkıyı buluyoruz. Sonra da şarkıyı bir test için oynatıp, zil sesi yapmak istediğimiz kısımları belirliyoruz. iPhone’daki zil seslerinin maksimum uzunluğu 40 saniye olabildiği için, şarkımızdan zil sesi yapacağımız zaman aralıklarını önceden belirlememiz gerekiyor.
Zil sesi yapacağımız kısımların başlangıç ve bitiş zamanlarını not edin.
Bu yüzden zil sesi yapacağımız kısımların başlangıç ve bitiş zamanlarını bir kenara not ediyoruz.
3) Ardından şarkımızın üzerine sağ klik yaparak açılan menüden “Bilgi Ver” seçeneğine tıklıyoruz.

Sonra da açılan menüden “Seçenekler” sekmesine geçip yukarıda not aldığımız zamanları Başlatma Zamanı ve Durdurma Zamanı alanlarına giriyoruz, sonra da “Tamam” seçeneğine tıklıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli nokta, Durdurma Zamanı ve Başlatma Zamanı arasındaki farkın 40 saniyeden fazla olmaması. Yoksa aşağıdaki adımlarda zil sesi yapamayız.
Bir başka önemli konu da dakika ve saniyenin yazımı. Çünkü belirli bir formatta yazmamız gerekiyor. Örnek vermek gerekirse, şarkıyı 1 dakika 15‘inci saniyesinden başlatmak istersek, 1:15 şeklinde yazmamız gerekiyor. Eğer daha da hassas bir seçim yapmak istersek 1:15.369 gibi de yazabiliyoruz.
(Ayrıca eğer şarkının ses seviyesi çok yüksek ise ve zil sesi yaptığınızda cihazınızda cırtlak bir ses çıkacağını düşünüyorsanız yine yukarıdaki ekranın en üstünde bulunan “Ses yüksekliği ayarı” seçeneği ile sesini kısabilirsiniz.)
4) Zaman ayarlarını yaptıktan sonra da yine şarkımıza “sağ klik” yaparak menüden bu sefer “AAC Sürümünü Yarat” seçeneğine tıklıyoruz.

Bu işlem, şarkımızdan aynı konumda 40 saniye uzunluğunda bir müzik dosyası daha oluşturuyor. (Aslında zil sesimiz hazır sayılır fakat birkaç işlem daha yapmamız gerekiyor.)
5) Bu yeni oluşan dosyanın iTunes tarafından zil sesi olarak tanınabilmesi için .m4a olan uzantısını .m4r olarak değiştirmemiz gerekiyor. Bunun için de önce, yeni dosya üzerinde “sağ klik” yaparak açılan menüden “Windows Gezgininde Göster” seçeneğine tıklıyoruz.

Sonra da aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi oluşturduğumuz .m4a uzantılı dosyayı masa üstüne veya başka bir klasöre kopyalıyoruz. (taşısak da oluyor.)

Masa üstüne veya herhangi bir klasöre kopyaladığımız bu dosyayının uzantısını aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi .m4r olarak değiştiriyoruz. (Bu sayede iTunes yeni oluşturduğumu dosyayı zil sesi olarak tanıyacak.)

Not: Eğer bilgisayarınızda dosya uzantılarını göremiyorsanız o zaman bu ekran görüntüsünde olduğu gibi Klasör Seçeneklerinden “Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” seçeneğini iptal etmeniz gerekebilir.
Kopyalama ve uzantı değiştirme işlemini de yaptıktan sonra da iTunes’tan ilk oluşturduğumuz dosyayı silmemiz gerekiyor. Bu yüzden tekrar iTunes’a dönüp aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi ilk oluşturduğumuz .m4a uzantılı dosyayı siliyoruz.

6) Artık zil sesimiz hazır olduğuna göre bu dosyayı iTunes’a ekleyip cihazımıza transfer edebiliriz. Gördüğünüz gibi yukarıdaki işlemler oldukça zahmetli. Fakat zil sesini nasıl hazırlarsanız hazırlayın (buna App Store’daki uygulamalar da dahil) nihayetinde cihazınıza transfer etmek için aşağıdaki adımları izlemeniz gerekiyor.
Zil sesi dosyamızı aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi yine “Dosya -> Arşive Ekle” menüsünü kullanarak  iTunes’a ekliyoruz.

Eğer zil sesini yukarıda paylaştığımız gibi düzgünce yapmışsak, aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi “Ses Tonları”  bölümünde çıkıyor.

7) En son son olarak da cihazımızı iTunes’a bağlayarak sanki uygulama transferi yapıyormuş gibi, fakat bu sefer aşağıdaki ekran görüntüsündeki gibi “Ses Tonları” sekmesini kullanarak eşzamanlama yöntemi ile zil seslerini cihazımıza yolluyoruz. (Sağ alt köşedeki “Uygula” seçeneğine tıklayarak.)

Senkronizasyon işlemi bittiğinde de cihazımızdaki “Ayarlar -> Sesler -> Zil Sesi” menüsünden, hazırladığımız ve transfer ettiğimiz zil sesini seçip aktif hale getirebiliyoruz.

Bu arada daha önce “iOS 5 için Özel SMS Zil Sesleri ve Uyarı Tonları Ayarlama” başlıklı yazımızda paylaştığımız gibi yukarıdaki yöntemle SMS için de uyarı tonu hazırlayabiliyoruz. Fakat SMS tonlarının sürelerinin 15 saniyeden kısa olarak hazırlanması gerekiyor. Yani 40 saniyelik zil sesleri SMS tonu olarak set edilemiyor.
İlk defa yapacak kullanıcılar için adım adım anlattığımızdan yukarıdaki işlem zahmetli gibi gözükebilir ama bir kere yaptıktan sonra gayet kolay oluyor. Umarım uğraşmak isteyenlere faydalı olur
—–
Yukarıdaki işlemlerde takılabileceklere faydalı olabilecek birkaç ayarı da aşağıda paylaştım:
a) Eğer bilgisayarınızda dosya uzantılarını göremiyorsanız o zaman aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi Klasör Seçeneklerinden “Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle” seçeneğini iptal etmeniz gerekebilir.
Bilgisayarım -> Araçlar -> Klasör Seçenekleri -> Görünüm
b) Eğer iTunes’ta Ses Tonları bölümü çıkmıyorsa ya zil seslerini doğru hazırlayamamışsınızdır ya da aşağıdaki ekran görüntüsündeki “Düzenle -> Tercihler” menüsünden çıkan Genel sekmesinde Ses Tonlar’ı seçili değildir.

1 yorum:

  1. Çok yararlı sonrası. Ben adım öğretici tarafından adım çok seviyorum. Ben kendim için ayarlama yapmak için bana mümkün yaptığınız için teşekkür ederiz. ucuz iphone

    YanıtlaSil