Pages

Subscribe:

23 Şubat 2012 Perşembe

AcePlayer

Bildiğiniz gibi iPhone ve iPad’in standart video oynatıcısı, her türlü videoyu oynatmıyor. Sadece iOS standardına uygun .mp4, .m4v ve .mov uzantılı videoları destekliyor. Fakat internet dünyasında genelde yaygın olan videolar, divx formatındaki .avi veya .mkv uzantılı dosyalardan oluştuğu için standart video uygulaması pek bir işe yaramıyor. Bu durumda da bu tip videoları, çok önce tanıttığımız Handbrake gibi programlarla bilgisayarımızda çevirmemiz (convert) gerekiyor.
Fakat bu çevirme işlemi, uzun sürdüğü için pek kullanışlı olmuyor. Bunun için de çoğu kullanıcı, yine geçtiğimiz yıllarda tanıttığımız OPlayer ve AVPlayer gibi paralı App Store uygulamalarını tercih ediyor. Bu uygulamalar, hiç önceden çevirmeye gerek kalmadan, her türlü videoyu altyazı desteği ile birlikte oynatabildiğinden çok tercih ediliyor.
Benim bu uygulamalar arasındaki favorim aslında AVPlayer, uzun zamandır da başka bir uygulama kullanmıyorum. Fakat App Store’daki AcePlayer isimli video oynatıcısı, kısa bir süre için ücretsiz olunca,  kısaca bahsedeyim istedim. Çünkü benzer yetenekteki, özellikle Türkçe altyazı desteği olan uygulamalar genelde hep paralı.

Öncelikle AcePlayer’ın, diğer rakiplerine benzer özelliklere ve çalışma mantığına sahip olduğunu belirtmeliyim. Uygulamanın gayet basit bir ana menüsü ve tasarımı mevcut. Türkçe tercümesi de çok başarılı olmasa da iş görüyor.
AcePlayer’a video yüklemek için de iTunes File Sharing, Web Browser, Wi-Fi Dowload, FTP, Samba, vs. gibi bir çok yol bulunuyor.

Ben genelde bilgisayarımdan iPhone’umdaki veya iPad’imdeki bir uygulamaya, dosya transferi için bu yazıda detaylı paylaştığımız iTunes Dosya Paylaşma (File Sharing) özelliğini kullanıyorum. Bildiğiniz gibi eğer bir uygulamanın File Sharing desteği varsa ve bu uygulama hem cihazımızda, hem de bilgisayarımızdaki iTunes’ta yer alıyorsa, o zaman aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi uygulamaya dosya yükleyebiliyoruz.
Fakat iTunes kullanmaktan çekinen kullanıcılar, uygulamanın Ayarlar menüsünde yer alan Wi-Fi Transfer yöntemini de kullanabiliyor. Cihazımız Wi-Fi’dayken, videolarımızın bulunduğu bilgisayarımız da aynı yerel ağa bağlıysa, o zaman Wi-Fi Transfer ekranınında yazan adresi bilgisayarımızdaki herhangi bir tarayıcıya (Internet Explorer, Chrome, Firefox veya Safari) girebiliyoruz.

Wi-Fi Transfer ekranındaki http://X.X.X.X:8080 formatındaki adres, aslında cihazımızın adresi. Uygulamaki Wi-Fi Transferi açıkken de cihazımız bir web sunucusuna dönüşüyor. Bu sayede aşağıdaki ekran görüntüsünde olduğu gibi hem bilgisayarımızdan uygulamaya dosya gönderebiliyor, hem de uygulamadaki dosyaları bilgisayarımıza indirebiliyoruz.
Wi-Fi Transfer
Yazının başında da belirttiğim gibi AcePlayer’ın alt yazı desteği bulunuyor. Diğer bir çok video uygulamasında olduğu gibi, video adıyla aynı isimde olan altyazılar uygulamada otomatik olarak gösteriliyor.

Fakat uygulamanın standart altyazı kodlaması (encoding) UTF-8 olduğu için, Türkçe altyazıları göstermede sıkıntı olabiliyor. Bu yüzden videoyu başlattığımızda ekrana bir kere tıklayıp, önce sağ alttaki “i” harfi ile gösterilen info ekranını açmamız;

ardından açılan ekranın altında yer alan Altyazı Kodlama seçeneğini “Turkish (ISO 8859-9)” olarak değiştirmemiz gerekiyor. Sonra da sol üst köşedeki geri dönüş seçeneğine tıklayarak videomuzu düzgünce izleyebiliyoruz.

Yazının başında da belirttiğim gibi benim favori uygulamam halen AVPlayer. Fakat App Store’dan paralı uygulama indiremeyenler için AcePlayer, şu an ücretsiz olması nedeniyle güzel bir alternatif olabilir. Ayrıca uygulama universal olduğu için iPad’e de uyumlu. Bu arada merak edenler AcePlayer’ın da mkv desteği var gözüküyor. Fakat diğer uygulamalar gibi bu uygulama da mkv gösteriminde oldukça başarısız. Fakat mkv haricindeki diğer videolarda bir sorun görmedim.
Dolayısıyla bu aralar bedavaya böyle bir video oynatıcısına ihtiyacı olan iPhone ve iPad kullanıcıları, aşağıdaki linki kullanarak AcePlayer‘ı App Store’dan indirebilirler.

0 yorum:

Yorum Gönder